BUSCAR NOTICIA

Palabra clave

ARCHIVO DE NOTICIAS

Noticias

Acta del jurat de la concessió del III Premi Internacional d'Assaig Josep Palau i Fabre

jueves, 23 de febrero de 2012

ACTA DEL JURAT DE LA CONCESSIÓ DEL III PREMI INTERNACIONAL D’ASSAIG JOSEP PALAU I FABRE

El Jurat format pel sociòleg alemany Wolf Lepenies, el catedràtic de Teoria de la Literatura Jordi Llovet, el professor Tomàs Nofre, president de la Fundació Palau, el lingüista, historiador i pensador francès Tzvetan Todorov i l’escriptor Enrique Vila-Matas, després de les deliberacions pertinents, ha decidit atorgar el III Premi Internacional d’Assaig Josep Palau i Fabre, en la categoria d’obra original, a l’obra:

The Gandhian Moment (L’hora de Gandhi), de Ramin Jahanbegloo.

El Jurat ha assenyalat que L’hora de Gandhi no és una hagiografia del polític indi, sinó un estudi acurat sobre el rendiment polític que pot arribar a tenir, als nostres dies i a qualsevol lloc del món, una teoria política no del tot ferma, poc vinculada a la tradició del pensament polític europeu, però que apunta a una relació equitativa entre els homes, i entre la ciutadania i l'Estat.

El III Premi Internacional d’Assaig Josep Palau i Fabre, en la modalitat de millor obra publicada a l’estranger al llarg del 2011, ha recaigut en el llibre:

Political Evil (La maldat política), d’Alan Wolfe

El Jurat ha valorat la intel•ligència expositiva amb què Political Evil analitza els grans exemples de la maldat política del nostre temps (genocidis, neteges ètniques, guerres religioses, atemptats terroristes) en la tradició de grans pensadors del segle XX com Hannah Arendt, Arthur Koestler o George Orwell, i els enfocaments que ofereix per tal de combatre’ls.

Totes dues obres seran publicades per l’editorial Galaxia Gutenberg i seran presentades en un acte públic al llarg de la primera quinzena de setembre del 2012.

ELS GUANYADORS

Ramin Jahanbegloo és un filòsof iranià resident a Toronto. Va cursar estudis d’història, ciències polítiques i filosofia, i es va doctorar a la Sorbona de París. Va dirigir el departament d’estudis contemporanis del Cultural Research Bureau de Teheran entre el 2002 i el 2006. Ha estat investigador a Harvard i a Nova Delhi. Actualment és professor de ciències polítiques a la Universitat de Toronto i investigador del Centre for Ethics d’aquesta mateixa universitat. Les reflexions sobre la tolerància i la no violència des d’una perspectiva filosòfica han estat des de sempre al centre dels seus interessos intel•lectuals. És autor de nombrosos llibres, en persa, en anglès i francès, alguns dels quals han estat traduïts al català i al castellà. Entre les seves obres més conegudes destaquen L’imperatiu intercultural, Conversaciones con Isaiah Berlin, Elogio de la diversidad o La solidaridad de las diferencias (totes elles a l’editorial Arcàdia). És columnista habitual del diari El País, i ha dictat cursos i conferències a universitats i centres culturals del nostre país.

Alan Wolfe és un dels especialistes nord-americans més importants en ciències polítiques i sociologia. Professor del Boston College, és autor d’una vintena de llibres, entre els quals The Future of Liberalism, i escriu sovint a la premsa més important del seu país. A Polítical Evil s’enfronta amb un dels temes més controvertits del nostre temps: com interpretar en termes polítics allò que observem com a manifestació del mal, de la maldat, i com reaccionar davant d’ell. L’autor posa l’accent en el mot «política» més que no pas en «maldat». L’actitud que adopta Wolfe no es deixa classificar fàcilment: d’una banda ell és, abans que res, un «realista», però al mateix temps defensa els principis ètics intangibles: és un realisme ètic. És molt important identificar d’entrada aquesta «maldat» sense deixar-se arrossegar per amalgames sumàries, i trobar de seguida la reacció apropiada, que no agreugi el mal, la maldat, en comptes de guarir-lo. Els exemples que il•lustren aquesta posició provenen dels grans esdeveniments d’aquests darrers anys, la política nord-americana a l’Irak i l’Afganistan, la d’Israel en relació amb els palestins, les crisis als Balcans o a l’Àfrica negra. Wolfe escriu en un estil accessible a tothom, senzill i directe. El seu llibre ha rebut crítiques molt elogioses de la premsa nord-americana.

Noticia relacionada con...

Premio Palau i Fabre